Geschiedenis

Een docent die gedeeltelijk onbetaald verlof neemt om op de markt te kunnen staan; dat komt niet zo vaak voor. En helemaal niet als de beste man daar churros gaat verkopen.

Maar Charlie Stevens uit Emmen trekt de stoute schoenen aan. Vanaf deze week staat hij in zijn opvallende caravan de Spaanse lekkernij te verkopen op de markten van Emmen en Assen. En dan te bedenken dat Stevens naast docent en churrosverkoper ook nog mediator is.

“Dat is de onrust in mij hè. Ik wilde altijd al iets voor mezelf gaan doen. Daarom heb ik ooit mijn horecadiploma gehaald, maar ondanks allerlei wilde plannen is het nooit van een café of restaurant gekomen.” In 2001 begon Charlie een training mediation. “Maar dat heeft me meer geld gekost dan het opleverde. Het Nederlands Mediation Instituut wil dat je doorlopend trainingen en cursussen doet van duizenden euro’s. Ondertussen mag ik blij zijn als ik vier, vijf mediations in het jaar doe.”

Op het Drenthe College geeft Charlie Stevens inburgeringscursussen en lessen in alfabetisering, voornamelijk aan buitenlanders. Mooi werk hoor, daar niet van, net als die mediations. “Scheidingen, ouders die problemen hebben met de omgangsregeling – het is verschrikkelijk leuk werk.” En Charlie doet het nog steeds. Maar de vrije jongen in hem wilde ook  wel eens wat anders. Wat ondernemends.

De vraag is natuurlijk waarom dat churros werd, bepaald geen veelgevraagd goedje in onze contreien. Charlie ontdekte de churros twintig jaar geleden in Portugal. “In een klein stadje trok een verkoper daar een enorme drukte door aan een wiel te draaien en deegstengels te verkopen. Ik vond het hartstikke leuk en heel lekker. Bovendien wil ik niet met vis, niet met tasjes of onderbroeken op de markt staan. Kom op zeg, dat doen er al zo veel. Voor churros is een grote markt, dat weet ik voor 100 procent zeker.”

Voordat Stevens definitief de knoop doorhakte belde hij eerst met de enige noordelijke churros-verkoper, die op de markt in Groningen. “Maar die zei; je zoekt het maar lekker zelf uit, dat heb ik ook gedaan. Hij gaf me wel een tip. Koop je spullen in Spanje zelf. Hier zijn ze peperduur.” En dus toog Stevens in de vakantie week naar het Andalusische Lucena, tussen Cordoba en Grranada. “Niemand die Engels sprak, niemand die wist dat ik kwam, want zo gaat het daar. Maar met behulp van Google Translate kwamen we er uit.”

Vandaag, op Koninginnedag, staat de in de kleuren van de Spaanse vlag geschilderde caravan in Westerbork (Emmen was al ‘uitverkocht’) en debuteert Charlie als churrosverkoper. Behalve op feestdagen en Vlindermarkten staat hij op vrijdag op de markt in Emmen en een dag later in Assen.

En, trouwens die Groninger churrosverkoper heeft zonder het zelf te weten toch nog bijgedragen aan Charlies start. Vriendin Ellen, op en top Amsterdamse, nam een kijkje en stelde de man allerlei brutale vragen waarop ze keurig antwoord kreeg. Charlie glimt: “Leuk staaltje bedrijfsspionage, haha.”

– Interview 30 april 2013 met DVHN.

Charlie Stevens
Kraaienveld 38
7827JN
Emmen

contact@charlieschurros.com
MT 065 234 0400

KvK nr 56959958